متن شبهه یا سوال:
در فضای مجازی مطلبی در این رابطه وجود دارد: «یک وهابی به قصد تخریب
بارگاه پیامبر(ص) به بالای گنبد رفته ولی به اذن خدا صاعقه ای بر او فرود
آمد و جسد او از گنبد جدا نمیشود» آیا صحت دارد؟
وجود برجستگی کوچکی در بالای گنبد پیامبر(ص)، باعث شد شایعاتی ساخته شود که هدف آنها تخریب اسلام بود. یکی از این شایعات این بود که یک وهابی به قصد تخریب بارگاه پیامبر(ص) به بالای گنبد رفته ولی به اذن خدا صاعقه ای بر او فرود میآید و جسد او از گنبد جدا نمیشود. طبق بررسی های کارشناسان اسلام این شایعه هرچند ظاهری مثبت برای اسلام دارد اما در واقع نشان از نیت های شر میدهد و هدف آن تخریب اسلام و شیعه است.
هدف از جعل این خرافه آن است که چنین به مردم القا کنند که وجود گنبد و بارگاه بر قبور امامان شیعه در بقیع کار درست و خوبی نبوده و به همین دلیل به هنگام تخریب آن مکان، هیچ اتفاقی نیفتاده و معجزه ای هم به وقوع نپیوسته، اما از آن جا که حفظ گنبد و بارگاه حرم رسول خدا (ص) موضوعی استثنایی و مورد نظر خداوند بوده، چنین اتفاقی افتاده است.
در دوره ای خشکسالی و قحطی شدیدی مدینه را فرا گرفت، همچنین بیماری هایی چون وبا و طاعون گریبان مردم را گرفته بود. از این رو مردم به پیامبر(ص) متوسل شدند و برای توسل به ایشان به دستور عایشه دریچه ای بر روی بقعه ای که روی قبر پیامبر بود باز کردند و دعا کردند تا برکات آسمانی نازل شود و بلایا از آنها دور شود. از آن زمان در بازسازی گنبد ها نیز این دریچه رو به آسمان همچنان وجود دارد.
ابو الجوزاء اوس بن عبدالله: مردم مدینه دچار قحطی شدیدی شدند، از این مشکل به عایشه شکایت بردند، او گفت: بالای قبر رسول خدا (ص) از سقف حجره، دریچه ای به سوی آسمان باز کنید تا بین آن و آسمان مانعی نباشد، چنین کردند و به حدی باران بارید که گیاهان رویید و شتران چاق شدند، آن قدر که پوست آن ها از چاقی ترک خورد و به همین سبب آن سال را سال ترک نامیدند. (سنن الدارمی،ج1، ص227)
بعدها باز کردن این دریچه جزو سنتهای مردم مدینه شد و تا زمان «سمهودی» در قرن نهم نیز ادامه داشت اما به مرور زمان وهابیت برای باز نشدن این دریچه و رسوا نشدن عقاید باطلشان درباره موضوع توسل، با ساختن شایعاتی ذهن های مردم را منحرف کرند.
وجود برجستگی کوچکی در بالای گنبد پیامبر صلی الله علیه و آله، باعث شد شایعاتی ساخته شود که هدف آنها تخریب اسلام بود. یکی از این شایعات این بود که یک وهابی به قصد تخریب بارگاه پیامبر صلی الله علیه و آله به بالای گنبد رفته ولی به اذن خدا صاعقه ای بر او فرود میآید و جسد او از گنبد جدا نمیشود. طبق بررسی های کارشناسان اسلام این شایعه هرچند ظاهری مثبت برای اسلام دارد اما در واقع نشان از نیت های شر میدهد و هدف آن تخریب اسلام و شیعه است.
هدف از جعل این خرافه آن است که چنین به مردم القا کنند که وجود گنبد و بارگاه بر قبور امامان شیعه در بقیع کار درست و خوبی نبوده و به همین دلیل به هنگام تخریب آن مکان، هیچ اتفاقی نیفتاده و معجزه ای هم به وقوع نپیوسته، اما از آن جا که حفظ گنبد و بارگاه حرم رسول خدا صلی الله علیه و آله موضوعی استثنایی و مورد نظر خداوند بوده، چنین اتفاقی افتاده است!
جالبتر این که چون گروهی از شیعیان عوام وکم اطلاع از ساخت این خرافه توسط وهابیت و نیت پشت پرده آنان اگاهی نداشته و به سادگی این داستان را میپذیرند، آنان همه شیعیان را خرافی و ساده لوح معرفی کرده به آنان خندیده ودیگر اعتقادات شیعه را نیز ازین دست خرافات مینامند.
اما واقعیت دلیل وجود این برجستگی چیز دیگری است: همانطور که میدانیم پیغمبرصلی الله علیه و آله در خانه خویش به خاک سپرده شد. در دوره ای خشکسالی و قحطی شدیدی مدینه را فرا گرفت، همچنین بیماری هایی چون وبا و طاعون گریبان مردم را گرفته بود. از این رو مردم به پیامبر(ص) متوسل شدند و برای توسل به ایشان به دستور عایشه دریچه ای بر روی بقعه ای که روی قبر پیامبر بود باز کردند و دعا کردند تا برکات آسمانی نازل شود و بلایا از آنها دور شود. از آن زمان در بازسازی گنبد ها نیز این دریچه رو به آسمان همچنان وجود دارد.
چنانچه دارمی (عالم مشهور اهل سنت) در کتابش چنین نقل میکند:
«حَدَّثَنَا أَبُو النُّعْمَانِ، حَدَّثَنَا سَعِیدُ بْنُ زَیْدٍ، حَدَّثَنَا عَمْرُو بْنُ مَالِکٍ النُّکْرِیُّ، حَدَّثَنَا أَبُو الْجَوْزَاءِ أَوْسُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ، قَالَ: قُحِطَ أَهْلُ الْمَدِینَةِ قَحْطًا شَدِیدًا، فَشَکَوْا إِلَى عَائِشَةَ فَقَالَتْ: ” انْظُرُوا قَبْرَ النَّبِیِّ صَلَّى اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ فَاجْعَلُوا مِنْهُ کِوًى إِلَى السَّمَاءِ حَتَّى لَا یَکُونَ بَیْنَهُ وَبَیْنَ السَّمَاءِ سَقْفٌ. قَالَ: فَفَعَلُوا، فَمُطِرْنَا مَطَرًا حَتَّى نَبَتَ الْعُشْبُ، وَسَمِنَتِ الْإِبِلُ حَتَّى تَفَتَّقَتْ مِنَ الشَّحْمِ، فَسُمِّیَ عَامَ الْفَتْقِ؛ ابو الجوزاء اوس بن عبدالله میگوید: مردم مدینه دچار قحطی شدیدی شدند، از این مشکل به عایشه شکایت بردند، او گفت: بالای قبر رسول خدا صلی الله علیه و آله از سقف حجره، دریچه ای به سوی آسمان باز کنید تا بین آن و آسمان مانعی نباشد، چنین کردند و به حدی باران بارید که گیاهان رویید و شتران چاق شدند، آن قدر که پوست آن ها از چاقی ترک خورد و به همین سبب آن سال را سال ترک نامیدند.» (سنن الدارمی.ج1 ص227)
سید مجتبی عصیری نیز در کتاب «پیامبر وهابیت» درخصوص این دریچه نوشته است: در حقیقت این برآمدگی پنجرهای بوده که بین آسمان و قبر مطهر حضرتصلی الله علیه و آله قرار داشته و هر زمان که در مدینه خشکسالی میشده آن را باز و به برکت قبر مطهر آن حضرت، باران بر مردم نازل میشده است.
بعدها باز کردن این دریچه جزو سنتهای مردم مدینه شد و تا زمان «سمهودی» در قرن نهم نیز ادامه داشت اما به مرور زمان وهابیت برای باز نشدن این دریچه و رسوا نشدن عقاید باطلشان درباره موضوع توسل، با ساختن شایعاتی ذهن های مردم را منحرف کرند.
در کتاب نزهة الناظرین هم در باب تاریخچه ی این برآمدگی آمده است: در پایین گنبد، سوراخى باز کرده اند که میان قبر و آسمان فاصله اى نباشد. داستان این محفظه از این قرار است که وقتى در مدینه باران نیامد، مردم در این باره از عایشه استمداد کردند. او گفت که متوجه قبر پیامبر شوید؛ همسر پیامبر(صلى الله علیه وآله)، به خلاف کسانى که به تبرّک و توسّل اعتقادى ندارند و براى قبر ارزشى قائل نیستند، مردم را به قبر آن حضرت هدایت کرد. از زمانى که گنبد روى مرقد کشیده شد، این محفظه را در ادامه آن سنت باقى گذاشتند تا در وقت کم بارانى، آن را بگشایند و از خداوند طلب باران کنند. (نزهة الناظرین، ص 193)
–