اهداف آمریکا از ایجاد ناامنی در خاورمیانه در سه بخش عمده ایدئولوژیکی ، سیاسی و اقتصادی قابل تحلیل و ارزیابی است :
الف. در زمینه ایدئولوژیکی ؛ پس از پیروزی انقلاب اسلامی ، منطقه خاورمیانه با مرکزیت ایران به عنوان کانون بیداری اسلامی مطرح گردید که شدیداً ایدئولوژهای سوسیالیسم و لیبرالیسم برخواسته از مدرنیسم را با چالش مواجه ساخت و علی رغم نوظهور بودن ، با توجه به توانائی های گسترده خود و نفوذی که در این مدت کوتاه در ابعاد مختلف جهان داشته و ضمن بیداری و ایجاد نهضت های آزادی بخش در سرتاسر جهان ، تهدیدی جدی برای کشورهای استکباری محسوب می گردد ، از این رو همواره این قدرتها تلاش می نمایند با بهانه های مختلف از مبارزه با تروریسم ، برقراری دموکراسی ، جنگ و اشغال نظامی و با حضور فیزیکی خویش این منطقه را کنترل و با ایجاد نا امنی و اختلافات مذهبی ، قومی و نژادی ، مانع رشد و قدرت ایدئولوژی اسلامی شوند . «فرانسیس فوکویاما» و «ساموئل هانتینگتون» دو استراتژیست مهمی هستند که نظرات آنان در جهت دهی به سیاست خارجی آمریکا و انگلیس نقشی را ایفا می نماید، آنان اسلام را به عنوان دشمنی جدی تمدن غرب معرفی می کنند که غرب جهت استیلاء خویش و ایدئولوژی لیبرال - سرمایه داری، هیچ راهی جز برخورد نظامی با جهان اسلام ندارد.
از این رو بسیاری از تحلیلگران سناریوی ۱۱ سپتامبر را نقطه شروعی بر این مسأله می دانند .(جنگ جهانی چهارم و رفتارشناسی آمریکا پس از ۱۱ سپتامبر، دکتر حسن عباسی، انتشارات پارسایان، چاپ اول ۱۳۸۲)
ب . از نظر سیاسی؛ هدف کاخ سفید از ایجاد نا امنی در منطقه خاورمیانه ، مشروعیت بخشیدن به حضور خویش است . علاوه بر این موضوع حمایت از حکومت های وابسته در مقابل نهضت های مسلمان و انقلابی ، و همچنین حفظ امنیت اسرائیل از دیگر اهداف می باشد .
ج . از نظر اقتصادی ؛ امریکایی ها با ایجاد ناامنی ، ضمن کنترل ذخایر و منابع نفتی و منطقه استراتژیک خاورمیانه، تقاضا برای تسلیحات نظامی از سوی کشورهای منطقه را افزایش داده و با فروش گسترده تسلیحات نظامی خویش ، ضمن رونق بخشهای مختلف اقتصاد غرب و استثمار ذخایر ارزی کشورهای اسلامی منطقه ، از توسعه و پیشرفت زیربنائی آنان جلوگیری به عمل می آورند .
در یک بررسی دقیق تر می توان انگیزه ها و اهداف نو محافظه کاران امریکا در منطقه خاورمیانه را به چند دسته تقسیم بندی کرد :
۱. سرازیر شدن در آمدهای حاصل از فروش نفت به سمت کشورهای غربی بویژه امریکا به دلیل نا امنی در منطقه
۲. فرار مغزها و مهاجرت نخبگان ( سرمایه های انسانی ) کشورهای منطقه به کشورهای غربی و امریکا
۳. کنترل اوپک و قیمت گذاری نفت ؛ به طوری که در حال حاضر شرکتهای بزرگ نفتی امریکا یی به دلیل بالا رفتن قیمت نفت ؛ در آمد سرشاری داشته اند .
۴. تامین انرژی آینده از سوی امریکا با توجه به اینکه سال ۲۰۲۵ سال بحران انرژی نام گرفته است .
۵ . مهار روسیه و چین
۶ .تأمین امنیت اسرائیل
۷ . ایجاد خاورمیانه جدید به سبک امریکایی
۸ .ایجاد ساختار های مناسب اقتصادی ؛ سیاسی و فرهنگی در کشورهای منطقه با توجه به بحث جهانی شدن و در نهایت تسلط امریکا بر منطقه خاورمیانه .