شاید "شما" در کل زندگی‌تان "شما" باقی بمانید،‌ اما نباید انتظار داشته‌باشید که شخصیت‌تان نیز ثابت باقی بماند.
براساس گزارش بیزینس اینسایدر، این یافته نتیجه پژوهشی بسیار بزرگ است که طی چندین دهه روی 50 هزار نفر انجام شده‌است و نشان می‌هد مفهوم سنتی شخصیت، به عنوان پدیده‌ای که پس بلوغ تثبیت شده و تغییر نمی‌کند، به کل نادرست است.
 
افراد حاضر در این پژوهش روند تغییر ثابتی را با افزایش سن از خود نشان دادند، پنج شاخص اصلی شخصیت که روانشناسان به آنها به عنوان استانداردهای طلایی شخصیت اطمینان دارند،‌با افزایش سن دستخوش تضعیف و کاهش می‌شود.
 
طی بیش از یک قرن زمانی که از نگارش کتاب اصول روانشناسی توسط ویلیام جیمز می‌گذرد،‌ کتابی که ادعا دارد شخصیت انسان پس از 30 سالگی مانند گچ تثبیت و مقاوم می‌شود،‌ روانشناسان تلاش کرده‌اند شخصیت انسانی را با جزئیات بیشتری مورد مطالعه قرار دهند.
 
در سال 2003 انجمن روانشناسان آمریکا به وجود اختلاف نظر در این زمینه میان اعضای انجمن پی برد و پژوهش اخیر که در آن از اطلاعات گرد‌آوری شده در 14 پژوهش مختلف درباره شخصیت‌های انسانی استفاده شده‌است نیز به این اختلاف نظر دامن می‌زند. داوطلبان این پژوهش‌ها از آمریکا،‌اروپا و اسکاندیناوی در پژوهش همکاری داشته‌اند.
 
بسیاری از داوطلبان هم‌اکنون به سن بزرگسالی رسیده‌اند و همین می‌تواند چشم‌اندازی بی‌نظیر از تکامل شخصیتی آنها به‌وجود آورد. در میان پنج شاخص اصلی شخصیتی، روان‌رنجوری، برون‌گرایی، سازگاری، استقبال از تجربه و وظیفه‌شناسی، تمامی آنها در طول زندگی داوطلبان نوساناتی را نشان داده‌اند.
 
تمامی شاخص‌ها،‌به جز سازگاری، با گذشت هر دهه یک تا دو درصد روند کاهشی از خود نشان دادند. این نتایج به محققان ثابت کرد تاثیر "زندگی شیرین" حقیقی است و زمانی که افراد پا به سالخوردگی می‌گذارند، مسئولیت‌های اجتماعی کمتری داشته و می‌توانند هرآنچه دوست دارند را انجام دهند.
 
به بیانی دیگر افراد در سالخورگی می‌توانند نسبت به انطباق‌یافتن با یک گروه کمتر استرس داشته باشند، در تجربه پدیده‌های جدید پذیرش کمتری پیدا کنند و به کلاسیک‌ها بچسبند،‌خودخواه‌تر شوندو کمتر برونگرا باشند. این روند تقریبا در تمامی مراحل 14 پژوهش دیده شده‌است و در تمامی مناطق جغرافیایی نیز ثابت بوده‌است. میزان کاهش برونگرایی در میان آمریکایی‌ها نسبت به دیگر داوطلبان با افزایش سن محسوس‌تر می‌شود.
 
محققان به این نتیجه رسیده‌اند که شخصیت انسان‌ها برخلاف اعتقاد جیمز مانند گچ تثبیت نمی‌شود، بیشتر شبیه به گلی است که دائوا تحت تاثیر محیط اطراف درحال تغییر شکل‌است.

 

 

۱۲ خرداد ۱۳۹۹ ۱۰:۵۵
همشهری آنلاین |
تعداد بازدید : ۲,۸۴۷
کد خبر : ۸,۰۹۱